www.amzonet.net                                   FRAMTIDENS TVÄTTMEDEL                     

                                                     

WWW.WEBBSMART.SE

Mailadress:

Amzonet@telia.com  

BESTÄLL HÄR !

       

    

 

                      

 

Varför Tvättnötter?

-Bra för kläderna

-Du slipper sköljmedel

-Helt Ekologiskt

-Billigast

-Komposterbart

-Bra för allergiker

 (Även nötallergiker)

-Bevarar färgerna

-Lättstruket

 

Sapindus Tvättnötsplanta.

 

 Nötterna och andra

bra miljöprodukter

finns att köpa på :

WWW.WEBBSMART.SE

 

 Ej Reklamdekal till brevlådan. 

SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen

SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen

 Copyright ® 2007 Amzonet.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

     

 

   

   Tvättnötter Ekologiska - Såpnötter

        Tvättnötter & Eterisk olja

Såpnötter - naturligare kan det inte bli!En liten arbetsinsats av dig ger stora vinster för alla !

Att använda sig av såpnötter som tvättmedel istället för vanligt tvättmedel innebär egentligen ingen ytterligare arbetsinsats för dig, på något sätt så måste du ju tvätta dina kläder. Men det finns kanske en liten mental arbetsinsats att göra, nämligen att tänka om. Att vänja sig vid att rena kläder inte luktar smuts, utan luktar rent – alltså ingenting. Med tanke på att de flesta av oss dagligen använder deodorant, parfym och kanske till och med en doftande hudlotion så finns det ingen anledning att även kläderna skall vara parfymerade.

Ge huden, näsan och miljön ett ”break” och prova våra såpnötter !

Effektivt
Såpnötter tvättar lika rent och effektivt som vanligt tvättmedel med kemiska tillsatser. När du tvättar med såpnötter så behöver du inte tillsätta sköljmedel eftersom såpnötterna lämnar tvätten mjuk och fräscht doftande utan några ytterligare tillsatser.
Skonsamt Såpnötternas lödder är skonsamt både mot hud och textil. Det passar utmärkt även till allergiker, bebisar, människor med eksem och känslig hy. Löddret är dessutom skonsamt mot textilens fibrer och dess färger. Den svarta färgen förblir svart och sidentyget behåller sin vackra yta och fall.
100% naturligt Såpnötter är ett 100% naturligt tvättmedel utan kemiska tillsatser. Såpnötter ger dig och din familj möjligheten att åtminstone vid rengöring av era kläder slippa utsätta hud och textiler för kemiska rengöringsmedel som annars är så oundvikliga i vardagen. En vardag där mängden allergiframkallande substanser ökar dagligen i en  skrämmande takt.
Miljövänligt Såpnötter förorenar inte vår miljö. Tvärtom, Sapindus-träden har en högst viktig roll i det ekologiska kretsloppet. Träden utsätts inte för någon besprutning och frukterna plockas för hand.
100% nedbrytbart Såpnötterna är helt naturliga utan kemiska tillsatser och därför också 100% netbrytbara. Det innebär att de efter användning kan slängas direkt på komposthögen. De bomullspåsar som såpnötterna levereras i samt kartong-emballaget de skickas i är också dessa 100% nedbrytbara.
Välgörande Såpnötterna har stor betydelse i Indien och i Nepal. Odlingen av träden gör jorden bördig och förhindrar att öken sprider sig. Försäljningen av frukterna försörjer många familjer i byarna då de flesta frukterna kommer ifrån små familjejordbruk.
Ekonomiskt Såpnötter är ett ekonomiskt tvättmedel. Trots att detta inte har varit drivkraften i lanserandet av såpnötter i Sverige så är det en angenäm bieffekt. Med 1 kg såpnötter kan man tvätta 2-3 gånger i veckan under ett helt år.

                    Vi på Amzonet.net önskar dej en trevlig stund i   tvättstugan.

 

                   

 

 

Tvättnötterna innehåller ett naturligt tvättmedel ( Saponin ) som fungerar mycket bra vid tvätt från 30-95 grader. Lägg 4-6 nötter i en påse tillsammans med tvätten.

Det bästa med tvättnötter är att du inte behöver använda något mjukmedel, utan kläderna blir naturligt mjuka av Saponinet. Du spar både på miljön och din egen ekonomi. När nötterna är urtvättade efter 3-5 tvättar kan dom med fördel slängas på komposten. Så länge skalet är glänsande finns det tvättkraft kvar i nöten.

Vid svårare fläckar kan man använda Galltvål som man gnider in fläcken med, även den gjord på naturliga råvaror.

Våra tvättnötter är urkärnade vilket gör att du sparar på vikten. Du får alltså mer tvättmedel för pengarna än hela nötter, där kärnan som inte har någon tvätteffekt väger ca: 50% av hela nöten. Alltså dubbelt så mycket nötter per kilo, samt billigare frakt när nöten är urkärnad.

TVÄTTNÖTTER ÄR ETT BILLIGT ALTERNATIV SOM FUNGERAR

1 kg knäckta tvättnötter räcker till ca: 200-250 tvättar beroende på tvättemperatur. Priset per tvätt blir endast ca: 57 öre.

Nötterna som för övrigt inte är en nöt utan en frukt sitter på trädet Sapindus mukorossi och plockas av lokalbefolkningen i främst Indien, Kina och Nepal. Det aktiva ämnet Saponin sitter i skalet och används av trädet som skydd mot parasiter samt svampangrepp. Våra tvättnötter är av mycket hög kvalitet.

Vi har gjort en helt ovetenskaplig tvättest med Tvättnötter samt Galltvål.               

        Till Tvättnötstestet !       

 Maskintvätt

Tag 4-6 nötter per tvätt. (Beroende på hur hårt smutsad tvätten är eller hur hårt/mjukt vatten man har) Lägg dessa i en tvättpåse, en hopknuten strumpa eller dylikt och placera den i tvättmaskinen.

Kör maskinen på ditt valda program- som vanligt. Tvättnötterna kan användas tills de är mjuka och "urtvättade", då saponinet är slut i nöten , byt bara ut de nötter som är slut. Så länge skalet är glansigt finns det tvättkraft kvar.Tvättnötterna brukar generellt kunna användas 3-5 gånger.

Vid vittvätt kan du tillsätta ett naturligt blekmedel , t.ex. bakpulver eller häng ut tvätten i solen för naturlig blekning , då tvättnötterna är fria från blekmedel. Vill man ha doft på sina kläder kan en eterisk olja användas i sköljningen.

Tvättnötter är ett tvättmedel som vid svårare fläckar kan behöva en fläcklösare, t.ex. tvättvål eller galltvål.

Tvätta för hand

Lägg några tvättnötter i en balja med vatten, lägg i de plagg som skall tvättas. Låt stå några timmar t.ex. över natten och tvätta sedan som vanligt.

Flytande rengöringsmedel

Koka upp 5dl vatten och Lägg i ca.50 g nötter, som du krossat i en mortel eller nötknäckare. (för att frigöra mer saponin) Låt stå under lock i minst 10 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara i kylskåp.
Flytande rengöringsmedel används i t.ex. sprayflaska som allrengöringsmedel och kan förvaras i kylskåp ca: 3 månader..

                                 Används med fördel till:

- Som tvättmedel 30-95 grader

- Kök, badrum och alla tvättbara ytor. Lämnar en tunn skyddande hinna likt såpa.

- Som ett biologiskt bekämpningsmedel ( istället för såpa ) mot insekter

- Bad och schamponering av människor och husdjur.

  och annan ohyra, till alla dina växter både ute och inne. Saponinet verkar    

  skyddande för växter mot t.ex. bladlöss.

- Ger glans till guld och silversmycken, samt skyddar mot oxidation.

   Vid biltvätt ger det samma effekt som vaxning, vattnet rinner lättare av.

              

                     PROVAPÅPÅSE: Såpnötter inkl tvättpåse. 29 kr

                                Beställ på: www.webbsmart.se

            

                      

                                  Eterisk olja istället för sköljmedel.  

               

                       Lite mer Historik om Tvättnötter_________________ 

Såpnötter ( Sapindus mukorossi ) innehåller saponin, ett naturlig tvättmedel för alla sorter av kläder. Tvättnötter har blivit mycket populärt som ett alternativ till kemiska rengöringsmedel bland dem som är miljömedvetna.. Man tar några frukter och placerar dom i en liten tvättpåse eller ihopknuten strumpa och lägger denna ihop med tvätten i maskinen. Tvättnötterna kan återanvändas flera gånger och vill man ha doft till sina kläder kan man med fördel droppa lite eterisk olja i sköljmedelsfacket. Saponinet gör nämligen tvätten naturligt mjuk så något sköljmedel behövs inte.

Såpnötter är speciellt bra för siden, ylle och andra känsliga tyger. I Kina används nötterna medicinskt som ett slemlösande kräkmedel, preventivmedel eller också för behandling av kraftig salivavsöndring, epilepsi, och migrän.

Studier visar att saponin från tvättnötter hämmar tillväxten hos cancerceller, de är också populära ingredienser i schampon och rengöringsmedel, samt att de används även i ayurvedisk medicin ( alternativmedicin ) som behandling för eksem, psoriasis och för att ta bort fräknar. Den har en mild insektsdödande egenskap och används traditionellt för att ta bort löss från hårbotten. Tvättmötter är antimikrobiella ( tar bort bakterier ) och är bra för avlopp och slaskvatten, samt används även i efterbehandling av förorenad mark. Asiatiska juvelerare använder saponin för att ta bort missfärgningar från guld, silver och andra ädla metaller.

Såpnötter är en helt naturlig produkt tillverkad av naturen självt, och dessa är användbara till alla typer av städning eller rengöring både inne och ute.

Sapindus används av olika fjärilsarter som mat i larvstadiet. Träden bär frukt cirka sex år efter att de har planterats, och i Maj eller Juni, blommar det för fullt. Frukterna mognar runt November och när dessa plockas måste man vara noga med att inte låta dem falla till marken då stötskador försämrar kvaliteten. Efter att frukterna torkats testas kvaliteten, och sedan bearbetas dessa med bioteknik för att producera ett 100% naturlig tvättmedel utan kemiska tillsatser, och som behåller alla av tvättnötternas ursprungliga egenskaper.

I Asien finns en gamla myt som säger att såpnötter är ursprungligen en gåva från himlen till att rena vår miljö. Dess ursprungliga namn är Wu Chen Zi och betyder ( inget damm ).
Den största fördelen med frukterna är att det är en helt naturlig produkt som inte skadar varken människa eller natur..
För dom som har problem med allergi är frukterna kända som ett mycket bra alternativ till
kemiskt tillverkade tvålar, schampon och rengöringsmedel.

Se upp med att få tvättnötter i ögonen för att undvika irritation Om du ändå får in detta i ögonen, tvätta med rent vatten. Tvättnötter är inte bra att äta så låt inte barn leka med dessa.
Hållbarheten för egentillverkat såpmedel är ca; tre månader i kylskåp..

                                        Copyright Amzonet 2010 

 

Såpnötter, Tvättnötter, Tvättfrukter, Såpfrukter eller Tvättbönor. Kärt barn har många namn.

Naturens egenproducerade tvättmedel

Såpnötter är frukter som växer på Sapindusträdet i bland annat Indien och Nepal. Det latinska namnet på växten är Sapindus Mukorossi.  Frukterna, som är körsbärsstora och brunaktiga, innehåller substansen saponin som är naturens egenproducerade tvättmedel. När frukternas skal kommer i kontakt med varmt vatten utsöndrar de ett mot hud och kläder skonsamt, rengörande och allergivänligt lödder, väl lämpligt till bebisens känslig hud. Kärt barn har många namn, andra namn som flitigt används på dessa saponinrika växter är såpfrukter, tvättnötter, såpbönor etc. Vi har valt att använda oss av namnet såpnötter eftersom det är det namn som oftast används på frukterna internationellt - soapnuts - helt enkelt därför att frukten Sapindus Mukorossi ser ut som en nöt när den har torkat. Vi vill emellertid understryka att en så kallad såpnöt inte är en riktig nöt, tvärtom används den flitigt av allergiker, barn och andra personer med känslig hud på grund av sin förmåga att tvätta rent utan tillsats av kemikalier.


Såpnötter har använts i flera tusen år

I Asien har man sedan före vår tideräknings början använt de löddrande saponinrika frukterna som tvättmedel. Än idag används de flitigt som enda tvättmedel eller som alternativt tvättmedel. I till exempel Kina används såpnötterna framförallt till sidentvätt då saponinerna där är välkända för sin skonsamma rengöring av ömtåliga färgstarka tyger. Av just denna anledning använder också muséer världen över vardagligen saponiner då textiler skall rengöras. Såpnötter användes även flitigt i Europa under delar av 1900-talet – i Sverige kom de bland annat till väl användning under de båda världskrigen som det kupongfria rengöringsmedlet. Ordet saponin (efter latinets sapo = tvål, såpa) har använts i svenskan sedan 1828.


Såpnötterna blev tyvärr så småningom omoderna som tvättmedel och de försvann tillfälligt från den västerländska marknaden när det mer moderna kemiska tvättmedlet lanserades. Idag har vi blivit mer ekologiskt medvetna och med en mer ekologisk attityd så är det inte längre en självklarhet att använda det kemiska tvättmedlet. Såpnötterna dyker därför återigen upp på marknaden och ute i Europa ökar efterfrågan alltmer. I Frankrike, England och Tyskland har de gjort en braksuccé och du finner dem överallt som ett alternativ till det kemiska tvättmedlet.


Att använda såpnötter är välgörande på flera sätt

Tillgången av såpnötter i väst är varierande och mycket exporteras inte eftersom det går åt till hemländernas egna behov. Sapindusträden är betydelsefulla för byinvånarna och deras jordbruk av flera skäl.

Många byar idag lever på det man kan exportera till väst, skörden av tre normalstora Sapindusträd försörjer en medelstor familj i Nepal eller i Indien under ett års tid.

Odlandet av Sapindusträd kan göra förlorad jord bördig igen och därmed förhindra att området långsamt förvandlas till ökenland. Trädet börjar att bära frukt cirka nio år efter att det har planterats. När trädet väl har börjat att bära frukt så startar en nittio år lång period av fruktsamhet, trädets totala livscykel brukar vara cirka hundra år.

Under hela trädets extremt långa livscykel sker den viktiga processen fotosyntes i trädens gröna blad vid vilken kolhydrater bildas av koldioxid och vatten med solljuset som energikälla. Processen frigör syre och är livsviktig för oss alla i kampen mot växthuseffekten.


Tvättnötter
Fair Trade- och Biocertifierade

Våra väl utvalda såpnötter kommer ifrån flera olika små jordbruk/byar i norra Indien och Nepal. När vi valt vår leverantör har vi strävat efter att hitta de kvalitetsmässigt allra bästa frukterna samt att fair trade har respekterats. Frukterna har rensats och förpackats hos en liten grossist i Dehli, vars anställda utgörs av tidigare arbetslösa kvinnor. Våra såpnötter och våra bomullspåsar är iBiocertifierade samt FairTrade-certifierade av ECOCERT. Ecocert är Europas största certifieringsorgan, läs gärna mer om dem på deras hemsida.

 Du får en bättre miljö och samtidigt blir det roligare i tvättstugan !

Att använda sig av såpnötter som tvättmedel istället för vanligt tvättmedel innebär egentligen ingen ytterligare arbetsinsats för dig - på något sätt så måste du ju tvätta dina kläder. Men det finns kanske en liten mental arbetsinsats att göra, nämligen att tänka om. Att vänja sig vid att rena kläder luktar rent – alltså ingenting. Att vänja sig vid att kläderna blir mjuka utan sköljmedel. Att vänja sig vid ett lätt naturligt skum i tvättmaskinen istället för det onaturligt kraftiga löddret. I gengäld skonar du din hud, dina kläder och vår fantastiska planet!

Naturens egenproducerade CCopyright Amzonet 2010 frukter som växer på Sapindusträdet i bland annat Indien och Nepal. Det latinska namnet på växten är Sapindus Mukorossi.  Frukterna, som är körsbärsstora och brunaktiga, innehåller substansen saponin som är naturens egenproducerade tvättmedel. När frukternas skal kommer i kontakt med varmt vatten utsöndrar de ett mot hud och kläder skonsamt, rengörande och allergivänligt lödder, väl lämpligt till bebisens känslig hud. Kärt barn har många namn, andra namn som flitigt används på dessa saponinrika växter är såpfrukter, tvättnötter, såpbönor etc. Vi har valt att använda oss av namnet såpnötter eftersom det är det namn som oftast används på frukterna internationellt - soapnuts - helt enkelt därför att frukten Sapindus Mukorossi ser ut som en nöt när den har torkat. Vi vill emellertid understryka att en så kallad såpnöt inte är en riktig nöt, tvärtom används den flitigt av allergiker, barn och andra personer med känslig hud på grund av sin förmåga att tvätta rent utan tillsats av kemikalier.


Såpnötter har använts i flera tusen år

I Asien har man sedan före vår tideräknings början använt de löddrande saponinrika frukterna som tvättmedel. Än idag används de flitigt som enda tvättmedel eller som alternativt tvättmedel. I till exempel Kina används såpnötterna framförallt till sidentvätt då saponinerna där är välkända för sin skonsamma rengöring av ömtåliga färgstarka tyger. Av just denna anledning använder också muséer världen över vardagligen saponiner då textiler skall rengöras. Såpnötter användes även flitigt i Europa under delar av 1900-talet – i Sverige kom de bland annat till väl användning under de båda världskrigen som det kupongfria rengöringsmedlet. Ordet saponin (efter latinets sapo = tvål, såpa) har använts i svenskan sedan 1828.


Såpnötterna blev tyvärr så småningom omoderna som tvättmedel och de försvann tillfälligt från den västerländska marknaden när det mer moderna kemiska tvättmedlet lanserades. Idag har vi blivit mer ekologiskt medvetna och med en mer ekologisk attityd så är det inte längre en självklarhet att använda det kemiska tvättmedlet. Såpnötterna dyker därför återigen upp på marknaden och ute i Europa ökar efterfrågan alltmer. I Frankrike, England och Tyskland har de gjort en braksuccé och du finner dem överallt som ett alternativ till det kemiska tvättmedlet.


Att använda såpnötter är välgörande på flera sätt

Tillgången av såpnötter i väst är varierande och mycket exporteras inte eftersom det går åt till hemländernas egna behov. Sapindusträden är betydelsefulla för byinvånarna och deras jordbruk av flera skäl.

Många byar idag lever på det man kan exportera till väst, skörden av tre normalstora Sapindusträd försörjer en medelstor familj i Nepal eller i Indien under ett års tid.

Odlandet av Sapindusträd kan göra förlorad jord bördig igen och därmed förhindra att området långsamt förvandlas till ökenland. Trädet börjar att bära frukt cirka nio år efter att det har planterats. När trädet väl har börjat att bära frukt så startar en nittio år lång period av fruktsamhet, trädets totala livscykel brukar vara cirka hundra år.

Under hela trädets extremt långa livscykel sker den viktiga processen fotosyntes i trädens gröna blad vid vilken kolhydrater bildas av koldioxid och vatten med solljuset som energikälla. Processen frigör syre och är livsviktig för oss alla i kampen mot växthuseffekten.

 

Fair Trade- och Biocertifierade

Våra väl utvalda såpnötter kommer ifrån flera olika små jordbruk/byar i norra Indien och Nepal. När vi valt vår leverantör har vi strävat efter att hitta de kvalitetsmässigt allra bästa frukterna samt att fair trade har respekterats. Frukterna har rensats och förpackats hos en liten grossist i Dehli, vars anställda utgörs av tidigare arbetslösa kvinnor. Våra såpnötter och våra bomullspåsar är iBiocertifierade samt FairTrade-certifierade av ECOCERT. Ecocert är Europas största certifieringsorgan, läs gärna mer om dem på deras hemsida.


En liten arbetsinsats av dig ger stora vinster för alla

Att använda sig av såpnötter som tvättmedel istället för vanligt tvättmedel innebär egentligen ingen ytterligare arbetsinsats för dig - på något sätt så måste du ju tvätta dina kläder. Men det finns kanske en liten mental arbetsinsats att göra, nämligen att tänka om. Att vänja sig vid att rena kläder luktar rent – alltså ingenting. Att vänja sig vid att kläderna blir mjuka utan sköljmedel. Att vänja sig vid ett lätt naturligt skum i tvättmaskinen istället för det onaturligt kraftiga löddret. I gengäld skonar du din hud, dina kläder och vår fantastiska planet!

 

 

                

 
 

   


 

 

 

MILJÖVÄNLIGA TVÄTTNÖTTER